کرکس سیاه (نام علمی: Coragyps atratus):
که با نام کرکس سیاه آمریکایی نیز شناخته میشود، نام پرندهای جدید از خانواده کرکسهای بر جدید است که گسترهٔ پراکندگی آن از جنوبشرقی ایالات متحده، تا مرکز شیلی و اروگوئه در جنوب قاره آمریکا میباشد. با وجود گونههای مشترک و مختلف این کرکس، پراکندگی این نوع از نوع کرکس بوقلمونی آمریکایی کمتر است. با وجود نام و ظاهر مشابه با دال سیاه این گونه، گونهای متفاوت با آن کرکس است. در حالی که کرکسهای بر قدیم جز خانوادهٔ عقابیان قرار میگیرند (عقابیان پرندگانی مانندعقاب، باز، کورکور و سنقار هستند) ولی گونههای آمریکایی ازکرکسهای بر جدید محسوب میشود. این کرکس، تنها کرکس باقی مانده از کرکسهای بر جدید از خانوادهٔ genus Coragypsاست. این پرنده ساکن مناطق نسبتاً باز و جنگلهایپراکندهاست. پهنای بالهای این پرنده در حدود ۱٫۵ متر (۵ فوت) است که به عنوان یک کرکس، پرندهای کوچک محسوب میشود. (پهنای بال دال سیاه در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ سانتیمتر است.) این پرنده دارای پرهای سیاه است. در سر و گردن این پرنده پری وجود ندارد و رنگ سر و گردنش خاکستری سیاه است و دارای منقاری کوتاه و قلاب مانند میباشد.
موضوعات مرتبط: پرونده ویژهزیست شناسی
برچسبها: کرکس سیاه (نام علمی: Coragyps atratus)زیست
فارس:
یکی از ۳۱ استان ایران است که در بخش جنوبی واقع شدهاست. آبوهوای استان فارس در نقاط مختلف این استان به سه دسته کوهستانی، معتدل و گرم تقسیم میشود.این استان بامساحتی در حدود ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومتر مربع، پنجمین استان بزرگ و با جمعیتی معادل ۴٬۵۲۸٬۵۱۳ نفر، بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹خورشیدی سازمان ملی آمار ایران، چهارمین استان پرجمعیت ایران بهشمار میرود. بر اساس تقسیمات کشوری اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی، استان فارس به ۲۹ شهرستان، ۹۴ شهر، ۸۳بخش و ۲۰۴ دهستان تقسیم شدهاست.مرکز استان فارس، شهرشیراز است که بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ خورشیدی سازمان آمار ایران به همراه حومه خود، جمعیتی معادل ۱،۷۴۹،۹۲۶ نفر داشته که پرجمعیت ترین شهر این استان محسوب میشود. از دیگر شهرهای پرجمعیت این استان میتوان به شهرهایمرودشت، کازرون، جهرم و فسا اشاره کرد.
نام استان فارس در کتیبههای هخامنشی به صورت پارسه و در نوشتههای یونانی به شکل پرسیسآمدهاست و فارس عربیشدهٔ پارس است. این استان، از چند هزار سال پیش زیستگاه اقوام مختلفی بودهاست.استان فارس با وجود جاذبههای بیشمار تاریخی و فرهنگی، طبیعی و مذهبی، یکی از مراکز مهم گردشگری ایران است. همچنین تعدادی از مراکز مهم دانشگاهی ایران در این استان قرار گرفته است.
موضوعات مرتبط: پرونده ویژهجغرافیا
برچسبها: استان شناسیفارسجغرافیا
جبر:
شاخهای از علم ریاضیات است که به مطالعه ساختار و کمیتمیپردازد. در جبر از نشانهها و معادلات برای نشان دادن ارتباط بین مفاهیم جبری استفاده میکنند. متغیرها و ثابتهای مختلفی در روابط
جبری وارد میشود و طبق اصول خاصی که برای هر کدام از انواع این معادلات مقرر شده مقادیر متغیرها به دست میآید.
میتوان جبر را تعمیم و تجریدی از حساب دانست که در آن بر خلاف حساب عملیاتی مانند جمع و ضرب نه بر اعداد بلکه بر نمادها انجام میگیرد. جبر در کنار آنالیز و هندسه یکی از سه شاخه اصلی ریاضیات است. علم جبر نخستین بار از مشرقزمین شروع شد و دانشمندانی چون خوارزمی و غیاثالدین جمشید کاشانی در این علم تاثیرگذار بودند.
منابع:
- «جبر» (فارسی). دانشنامهٔ رشد. بازبینیشده در ۷ بهمن ۱۳۸۷.
- داوودی، خسرو. جبر. تهران: شارع، ۱۳۸۱. ISBN 964-7693-01-X.
- جبر و آنالیز نوشته ماشاءالله رضوی، ناشر: راه علم، ۱۳۸۱، تهران.
- جبر مدرن نوشته سورجیت سینگ، قاضی ضمیرالدین مترجم: غلامرضا مقدسی انگیزان، ویراستار: محمود طالبیان، ناشر: انتظار، ۱۳۸۵، تهران.
موضوعات مرتبط: پرونده ویژهریاضیات
برچسبها: جبرریاضیات
ایستگاه فضایی بینالمللی:
یک ایستگاه فضاییاست که با مشارکت بیش از ۱۵ کشور ساخته میشود. این ایستگاه فضایی در مدار زمین و در ارتفاع ۳۵۰ کیلومتری از سطح زمین در حرکت است. سرعت آن در مدار معادل
۲۷٬۷۰۰ کیلومتر بر ساعت است، که به این ترتیب روزی ۱۵ بار به دور سیاره زمین گردش میکند. ساخت این ایستگاه فضایی هنوز ادامه دارد و تکمیل آن برای سال ۲۰۱۰ پیشبینی شده است. پس از تکمیل، ایستگاه فضایی بینالمللی ۴۵۰ تُن وزن خواهد داشت، و ۱۲۰۰ متر مکعب فضای کار، پژوهش و زندگی برای فضانوردان فراهم خواهد آورد.ایستگاه فضایی بینالمللی در شب بصورت ستارهای متحرک با چشم غیرمسلح قابل رؤیت است.
این ایستگاه محصول همکاری مشترک سازمان ناسا، سازمان فضایی روسیه، سازمان فضایی اروپاسازمان فضایی ژاپن، و سازمان فضایی کانادا است. سازمان فضایی برزیل از طریق همکاری با ناسابا این برنامه مشارکت میکند. سازمان فضایی ایتالیا، هم به عنوان یک عضو فعال در سازمان فضایی اروپا، و هم بطور مستقل در برنامه ایستگاه فضایی مشارکت میکند. سازمان فضایی چین نیز علاقه خود را برای پیوستن به جمع مشارکتکنندگان، به ویژه از طریق همکاری با سازمان فضایی روسیهاعلام داشته است.ایستگاه فضایی بینالمللی در حقیقت فرزند و ترکیبی از چندین پروژه فضایی است که قبلاً توسط کشورهای مختلف برنامهریزی شده بود. از جمله این برنامهها میتوان بهایستگاه فضایی میر-۲ (روسیه)، ایستگاه فضایی آزادی (آمریکا)، آزمایشگاه فضایی کلمبوس (اروپا) وآزمایشگاه فضایی کیبو (ژاپن) اشاره کرد.
این ایستگاه در حالت عادی ظرفیت سه سرنشین دائمی را دارا است، اگرچه هنگام اتصال فضاپیماها و ورود اردوهای جدید، تعداد فضانوردان درون ایستگاه بطور موقت تا ۱۰ نفر هم افزایش مییابد. یک فروند فضاپیمای سایوز با ظرفیت ۳ نفر بطور دائمی برای تخلیه اضطراری ایستگاه در هنگام خطر به آن متصل است. پس از تکمیل ایستگاه در سال ۲۰۱۰، ظرفیت عادی آن به ۷ نفر خواهد رسید، که این تعداد برای انجام تمام پژوهشها و آزمایشهای برنامهریزی شده ضروری است.
موضوعات مرتبط: پرونده ویژهاخترشناسی
برچسبها: ایستگاه فضایی بینالمللیاخترشناسی
رمزگشايي از لباس نفت مسجدسليمان(عکس)↓
لباس تيم نفت مسجدسليمان حکايت جالب و خواندني دارد.
به گزارش " ورزش سه" طراحی لباس نفت مسجدسلیمان حکایت جالبی دارد. طرح کلی از لباس چوقا که لباس محلی بختیاری های زاگرس نشین است ، الگو برداری شده است.حرف M روی شانه ها و حرفi و S در قلب پیراهن کار شده که یاد آور سه حرف پرخاطره است M.I.S ، شهر اولین ها .![]()
|
موضوعات مرتبط: ورزش
برچسبها: ورزشلباسنفت مسجدسلیمان رمزگشایی
آیا میدانید که...؟
- ... بر اثر جدا شدن یخ تاق ایلز از ساحل شمالی جزیره الزمیر در ژوئیهٔ ۲۰۰۵، جزیرهای یخی به مساحت ۶۶ کیلومتر مربع ایجاد گردید؟ (در تصویر)
- ... در صورتی که نوزاد دچار کلستاز مورد فوتوتراپیقرار گیرد، ممکن است سندرم نادر «نوزاد برنزه» بروز کند که در آن پوست، سرم و ادرار نوزاد رنگ خاکستری - قهوهای تیره پیدا میکنند؟
- ... ۶۶۶هراسی نوعی هراس است که منجر به ترس از عدد ۶۶۶ میشود؟
- ... تمدن نورته چیکو کهن ترین تمدن شناختهشده در قاره آمریکا است؟
- ... یکی از پنج پرچمی که در سال ۱۹۹۲ به مجلس کریمه پیشنهاد شد پرچمی شامل دو بخش بود که بخش پایینی سفید رنگ و بخش بالایی شامل هفت رنگ رنگین کمان بود؟
- ... جوزپه آرچیمبولدو با کشیدن ترکیبی از میوهها، سبزیجات، جانوران و حتیکتابها به آفرینش تکچهرههایش میپرداخت؟
- ... آش خیارچنبر نوعی آش است که بیشتر در استانهای همدان و مرکزی تهیه میشود؟
برای خواندن متن به زبانی دیگر به ادامه مطلب بروید:
ტექსტის მეორე ენის წასვლა:Um den Text in einer anderen Sprache zu lesen, um zu gehen:لقراءة النص من لغة أخرى للذهاب:To read the text of another language to go:Pour lire le texte d'une autre langue pour aller:
موضوعات مرتبط: آیا میدانیدآیا میدانید
برچسبها: آیامیدانید3زبان دنیا
فرانسیُم (به فرانسوی: Francium): با نام قدیمی اکا-سزیم و یا اکتینیم K،[۱] عنصری شیمیایی با نماد Fr و عدد اتمی ۸۷ است که در گروه IA(فلزهای قلیایی) و دورهٔ هفتم قرار گرفتهاست.[۱] این عنصر، یک الکترون ظرفیتی دارد و در میان همهٔ عناصر جدول تناوبی، دارای کمترینالکترونگاتیوی است.
دمای ذوب و جوش فرانسیم به ترتیب ۲۷ و ۶۷۷ درجه سانتیگراد، و شعاع اتمی آن ۲۷۰ پیکومتر است.[۲]
مارگریت پری، فرانسیم را در سال ۱۹۳۹ در فرانسه کشف کرد،[۳][۴][۵] به همین دلیل این عنصر فرانسیم نام گرفت.[۱] این عنصر آخرین عنصر کشف شدهای است که در طبیعت به طور آزاد وجود دارد و پس از آستاتین کمیابترین عنصر شناخته شدهاست.
فرانسیم در بیرون از آزمایشگاه، به طور بسیار ناچیزی در سنگ معدن اورانیوم و توریوم یافت میشود، جایی که ایزوتوپ ۲۲۳ آن به طور پی در پی تشکیل و متلاشی میشود. تخمین زده میشود که حدود ۳۰ گرم فرانسیم در پوسته زمین وجود داشته باشد. سایر ایزوتوپهای فرانسیم به طور مصنوعی و در آزمایشگاه ساخته میشوند. بیشترین مقداری که تاکنون از فرانسیم به طور مصنوعی ایجاد شده، یک خوشه ۱۰٬۰۰۰ اتمیبودهاست که از طریق ابر اتمی سرد و در دانشگاه استونی بروک و در سال ۱۹۹۷ ساخته شدهاست.[۶] فرانسیم پس از فروپاشیدن به آستاتین،رادیوم و رادون تبدیل میشود.[۷]
منابع:
- آقاپور مقدم، علیرضا توکلی صابری. فرهنگ عناصر. انتشارات اطلس، ۱۳۶۹.
- Los Alamos, Chemistry Division
- عناصر جهان نوشته گ سیبورگ ا. والنس ترجمه مظفرزاده، خواجه نصیرطوسی صفحه ۹۲-۹۳
- «فرانسیم». دانشنامه رشد. بازبینیشده در ۲۶ سپتامبر ۲۰۰۸.
- «The radiochemistry of francium» (انگلیسی). بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۱۱ مه ۲۰۱۲. بازبینیشده در ۴ آوریل ۲۰۰۹.
- CRC Handbook of Chemistry and Physics. ج. ۴. CRC، ۲۰۰۶. ۱۲. ISBN 0-8493-0474-1.(یادکرد دست دوم)
- National Nuclear Data Center. «Table of Isotopes decay data» (انگلیسی).آزمایشگاه ملی بروکهاون، ۱۹۹۰. بایگانیشده از نسخهٔ اصلی در ۱۱ مه ۲۰۱۲. بازبینیشده در ۲۰۰۷-۰۴-۰۴.
موضوعات مرتبط: شیمی
برچسبها: فرانسیُمشیمی
*ویدئویی که در کنفرانس معرفی آیفون ۶ و ۶ پلاس پخش شد و این دو محصول را رونمایی کرد
*تبلیغ تلویزیونی آیفون ۶ و ۶ پلاس با اشاره به اپ Health
*ویدیوی کار با آیفون ۶+
*ویدیوی کار با آیفون ۶
موضوعات مرتبط: دیجیتال
برچسبها: ویدئومعرفی آیفون ۶۶ پلاس
زمینلرزهٔ قائن | |
---|---|
![]() ستارهٔ قرمزرنگ موقیعت رومرکز زمینلرزه را نشان میدهد.
|
|
تاریخ | ۱۰ مهٔ ۱۹۹۷ (۲۰ اردیبهشت ۱۳۷۶) |
بزرگی | ۷٫۳=Mw و ۷٫۲=Ms |
ژرفا | ۱۰ تا ۱۲ کیلومتر |
رومرکز | ۳۳°۴۹′ شمالی ۵۹°۴۸′ شرقی / ۳۳.۸۲° شمالی ۵۹.۸۰° شرقیمختصات: ۳۳°۴۹′ شمالی ۵۹°۴۸′ شرقی / ۳۳.۸۲° شمالی ۵۹.۸۰° شرقی |
مناطق آسیب | ![]() ![]() |
زیان | دستکم ۱٬۵۶۷ نفر کشته، ۲٬۳۰۰ نفر مجروح و حدود ۵۰٬۰۰۰ نفر آواره |
پسلرزهها | حدود ۲۱۵ پسلرزه |
زمینلرزهٔ قائن یا اَردِکول:
زمینلرزهای مهیب بود که در ۱۰ مهٔ ۱۹۹۷ ساعت ۰۷:۵۷ به وقت هماهنگ جهانی (۲۰ اردیبهشت ۱۳۷۶ ساعت ۱۲:۲۷ به وقت محلی)، استان خراسان در شمال شرق ایران را لرزاند. بزرگای گشتاوری این زمینلرزه که شدیدترین زمینلرزهٔ منطقه از سال ۱۹۷۹ تا آن زمان بود، ۷٫۳ اندازهگیری شد و مرکز آن در روستای اردکول در ۲۷۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار داشت. زمینلرزهٔ قائن سومین زمینلرزهای بود که در سال ۱۹۹۷ در ایران رخ میداد و خساراتی عظیم بر جای میگذاشت. بر اثر این زمینلرزه منطقهٔ بیرجند–قائن ویران گشت؛ ۱٬۵۶۷ نفر کشته، بیش از ۲٬۳۰۰ نفر مجروح، و ۵۰٬۰۰۰ نفر آواره شدند؛ ۱۵٬۰۰۰ واحد مسکونی تخریب شد و یا آسیب دید. سازمان زمینشناسی آمریکا زمینلرزهٔ قائن را مرگبارترین زمینلرزهٔ سال ۱۹۹۷ توصیف کرد. ۲۱۵ پسلرزه بر شدت خرابیها افزود و بسیاری از بازماندگان را مجبور به ترک منطقه کرد. بعدها مشخص شد که زمینلرزه بر اثر گسیختگی در امتداد گسلی که در زیر خط مرزی ایران–افغانستان واقع بود، ایجاد شدهاست. در نهایت میزان خسارتها ۱۰۰ میلیون دلار آمریکا برآورد شد، و بسیاری از کشورها با اهدای پتو، چادر، لباس، و مواد غذایی به یاری زلزلهزدگان شتافتند. گروههای نجات به منطقه اعزام شدند تا داوطلبان محلی را در یافتن بازماندگانی که زیر آوارها مدفون شده بودند، یاری کنند. میزان تخریبها در اطراف رومرکز زمینلرزه تقریباً ۱۰۰ درصد اعلام شد که عمدتاً ناشی از شیوهٔ ناصحیح ساختوساز در مناطق روستایی بود.
موضوعات مرتبط: پرونده ویژهجغرافیازمین شناسی
برچسبها: زمینلرزهٔ قائن یا اَردِکول


















